Eriksstraat: van jaren ’60 naar de toekomst

Samen bouwen aan een duurzame toekomst met Wooncompagnie

In 2023 hebben we in de Eriksstraat te Petten een omvangrijk renovatie- en verduurzamingsproject afgerond, waarbij dertig woningen uit de jaren ’60 volledig zijn gemoderniseerd. Bij deze verduurzaming is de stap gemaakt van gemiddeld energielabel E naar energielabel A++++.

Uitvoering van het project

Specificaties

  • 30 woningen te Pettten
  • Grondgebonden warmtepomp en ventilatiesysteem met warmtewinning van Itho Daalderop
  • Van energielabel E naar A++++

Meer comfort en een lagere energie rekening

Tijdens het renovatieproject in Petten zijn alle woningen voorzien van individuele bodembronnen, waardoor de warmtepomp efficiënt op lage temperaturen kan verwarmen. Vraaggestuurde ventilatie met warmteterugwinning voorkomt koude luchtinfiltratie via raamroosters en benut de warmte uit afgevoerde ventilatielucht. De combinatie van deze systemen biedt aanzienlijke voordelen voor comfort en duurzaamheid. In alle ruimtes in de woning is de temperatuur constant en behaaglijk. Daarnaast resulteert de nieuwe installatie in een verlaging van de energierekening, zoals Arnold Gronert vertelt:

“We betaalden erg veel aan gas en elektra, vorig jaar zo’n 299 euro per maand. Nu krijgen we van de energiemaatschappij elke maand een overzichtje. In de maand maart was de opbrengst van de zonnepanelen gelijk aan onze energiekosten. Dat scheelt een eind.”

Bewonerscommunicatie

Om de bewoners enthousiast te maken voor deze oplossing, hebben we persoonlijke gesprekken gevoerd en een bewonersbijeenkomst georganiseerd. Deze directe aanpak zorgde ervoor dat alle bewoners zeer enthousiast waren over de uiteindelijke toegepaste oplossing.De installatie

Een totaaloplossing van Itho Daalderop, met een grondgebonden water/water-warmtepomp WPU en een voorraadvat. De woningen zijn uitgerust met een vraaggestuurd balansventilatiesysteem, Itho Daalderop QualityFlow, dat continu het CO2-gehalte meet en lucht afvoert waar nodig. Warmte uit de afvoerlucht wordt overgedragen aan verse buitenlucht, wat energie bespaart.

De montage van de warmtepomp en het WTW-systeem is in slechts twee werkdagen per woning uitgevoerd om de impact op de bewoners zo klein mogelijk te houden. Eco-well uit Warmenhuizen voerde in opdracht van KTI de boorwerkzaamheden uit.

Advies

Dankzij de vroege betrokkenheid van KTI in het project, konden we optimaal adviseren over duurzame installaties. Hierdoor is een innovatief concept ontwikkeld tegen beperkte kosten. Onze inventarisatie van verschillende oplossingen, gepresenteerd met een kosten-batenanalyse aan de woningcorporatie, toonde aan dat de initiële investering zich terugverdient door lagere energie- en onderhoudskosten.

We hebben een compleet adviesrapport opgesteld waarin we drie soorten warmtepompen hebben vergeleken: lucht-water warmtepompen, PVT warmtepompen en de uiteindelijk gekozen grondgebonden water/water-warmtepomp. De TCO-berekening omvatte de energiekosten van de huurders, bouwkundige en installatietechnische onderhoudskosten en de vervangingskosten.

De advieswerkzaamheden en engineering van de bodemwarmtepompen zijn door KTI in eigen beheer uitgevoerd, wat mogelijk is omdat wij zelf BRL 6000-21 gecertificeerd zijn.

Benieuwd wat wij voor uw project kunnen betekenen?

We denken graag met u mee. Onze specialisten staan klaar om u van advies en vakmanschap te voorzien. Neem contact op via het formulier op deze pagina of bel ons tijdens kantooruren op 0224 21 90 87.

logo

Werk jij mee aan ons volgende gave project ?

Al ruim 20 jaar werken we met een hecht team aan uiteenlopende, uitdagende opdrachten. Word jij enthousiast van hard werken in een gezellig en informeel bedrijf?