
De HT warmtepomp
Wat is een HT warmtepomp? Die vraag krijgen we vaker bij KTI Installatietechniek. Een HT warmtepomp, ofwel hoog temperatuur warmtepomp, is een lucht/water warmtepomp die verwarmingswater maakt tot wel 70˚C of 80˚C. Dat is aanzienlijk warmer dan een standaard warmtepomp. Deze verwarmt water namelijk tot maximaal 55˚C. Dat is niet voor elke woning voldoende. Met 80˚C verwarmingswater kan vrijwel elke woning verwarmd worden. Zowel woningen met radiatoren als woningen met vloerverwarming. Overweegt u een HT warmtepomp te nemen? Lees dan snel verder.
Oudere woningen en warmtepompen
Oudere woningen moeten vaak eerst beter geïsoleerd worden om maximaal energie te kunnen besparen, want de warmte die de woning niet verliest hoeft ook niet te worden opgewekt. Maar een woning isoleren kan een grote ingreep zijn. Daarnaast brengt het extra kosten met zich mee. Hierdoor is het voor mensen met oudere woningen niet altijd aantrekkelijk om over te stappen op een warmtepomp. Woont u in een oudere woning, maar wilt u toch van het gas af? Met een HT warmtepomp kan dit.
Waarom werkt een HT warmtepomp wel?
Met een HT warmtepomp kunnen oudere woningen met een lager energielabel, dus een energielabel van C of slechter, toch volledig van het gas af. Dat komt doordat de HT warmtepomp verwarmingswater maakt van wel 70˚C of 80˚C. Waar 55˚C watertemperatuur niet genoeg is om oudere woningen met radiatoren te verwarmen, kan dit met verwarmingswater van 70˚C of 80˚C wel. Traditionele radiatoren werken namelijk minder goed bij lagere watertemperaturen. Ze hebben meestal een aanvoer nodig van water tussen 60˚C en 80˚C.
Stralingswarmte en convectiewarmte
Bij de hogere watertemperaturen van 60˚C ontstaan twee soorten warmte rondom de radiator, namelijk stralingswarmte en convectiewarmte. De stralingswarmte van de radiator verloopt niet via de lucht, maar kunt u vergelijken met de warmte van de zon op de huid. Die warmte voelt u ook wanneer de lucht om u heen koud is. Bij convectiewarmte wordt juist de lucht rond de radiator verwarmd. Deze opgewarmde lucht stijgt op, waardoor een luchtstroom ontstaat en van onderaf steeds nieuwe koude lucht door de radiator wordt gezogen. Zodra de watertemperatuur in de radiatoren verlaagd wordt, verliest u veel convectiewarmte. De radiatoren wekken dan te weinig warmte op om de woning warm te houden. Dit probleem heeft u dus niet met een HT warmtepomp. Wanneer u kiest voor een HT warmtepomp, kunnen uw radiatoren dus blijven hangen.
Meer weten?
Wilt u meer informatie over de HT warmtepomp? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Vul het contactformulier in, bel naar 0224 219 087 of stuur een e-mail naar mailto:mail@kti.nl.