Last van een borrelend geluid in je leidingen of wordt je verwarming niet meer goed warm? Dit kan komen door luchtbellen in de radiatoren of omdat de waterdruk van je cv-ketel te laag is. Wij laten je zien hoe je zelf eenvoudig de installatie kan bijvullen en ontluchten.
Wat heb je nodig:
- doekje
- ontluchtingssleutel
- emmer
- vulslang
Let op: als je de cv-installatie regelmatig moet bijvullen, kan dat wijzen op een lekkage. Controleer in dat geval alle radiatoraansluitingen en neem contact op met een erkende installateur of loodgieter.

Wij adviseren om je cv-installatie één keer per jaar bij te vullen en te ontluchten. Dit heeft meerdere voordelen:
- Betere werking van de verwarming: Als er lucht in de leidingen zit, worden de radiatoren minder warm. Het ontluchten zorgt ervoor dat het warme water goed kan circuleren.
- Energie besparen: een goed gevulde en luchtvrije installatie werkt efficiënter. De ketel of de warmtepomp hoeft minder hard te werken om je huis op temperatuur te krijgen, wat leidt tot een lager energiegebruik.
- Minder slijtage aan de ketel en warmtepomp: Lucht in de installatie zorgt voor extra belasting van de warmtepomp en cv-ketel waardoor de levensduur verkort.
- Beter samenwerking tussen de warmtepomp en cv-ketel: In het geval van een hybride warmtepomp werken de warmtepomp en cv-ketel samen. Als er lucht in de leidingen zit of de druk te laag is, kan de samenwerking verstoord raken. Dit kan ertoe leiden dat de ketel vaker moet bijspringen en je meer gas verbruikt.