Waterzijdig inregelen
Een belangrijke stap voor optimale verwarming
Overstappen op een duurzaam verwarmingssysteem zoals een warmtepomp kan uw energieverbruik verminderen en bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot. Echter, zonder uw installatie waterzijdig in te regelen kunt u de potentie van uw installatie missen.
KTI heeft erkende installateurs die uw installatie waterzijdig kunnen inregelen bij de installatie van een nieuwe cv-ketel of warmtepomp.
De voordelen van waterzijdig inregelen zijn:
- Verhoogd comfort: radiatoren worden gelijkmatig warm
- Kostenbesparing: bespaar tot 20% op stookkosten
- Duurzaam: verlengt de levensduur van de cv-ketel
- Milieuvriendelijk: verminderde energieconsumptie resulteert in lagere CO2-uitstoot.
Wat is waterzijdig inregelen?
Waterzijdig inregelen is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw verwarmingssysteem optimaal functioneert. Het betekent dat elke radiator in uw huis nauwkeurig wordt afgesteld om de juiste hoeveelheid warm water te ontvangen. Dit is belangrijk omdat een ongebalanceerd systeem kan leiden tot situaties waarin sommige radiatoren te veel warm water krijgen, terwijl andere niet genoeg krijgen.
Het gevolg is dat bepaalde delen van uw huis oververhit kunnen raken en andere delen niet voldoende opwarmen. Dit zorgt niet alleen voor een oncomfortabel binnenklimaat, maar het is ook inefficiënt, omdat het meer energie verbruikt dan nodig is. Door waterzijdig in te regelen, wordt dit probleem verholpen, wat resulteert in een efficiëntere energieconsumptie en een gelijkmatige warmteverdeling.
Waarom is het belangrijk?
Veel gebruikers ervaren onvoldoende comfort na de installatie van een nieuwe cv-ketel of warmtepomp, waarbij sommige kamers koud blijven of het systeem lang duurt om op te warmen. Een veelgemaakte fout is het omhoog zetten van de thermostaat, wat slechts een tijdelijke oplossing biedt en leidt tot hogere energiekosten. Waterzijdig inregelen lost dit probleem bij de kern op door een gebalanceerde doorstroom van warm water in uw systeem te waarborgen.
Wanneer waterzijdig inregelen?
Sinds 10 maart 2020 is het verplicht om verwarmingssystemen waterzijdig in te regelen bij grote aanpassingen zoals de vervanging van uw cv-ketel, warmtepomp of een derde van uw radiatoren.
Bij oudere woningen is de temperatuurregeling per radiator niet altijd mogelijk. Voor deze woningen geldt de verplichting niet. Ook ben je niet verplicht om de temperatuur per ruimte te regelen als de kosten van de apparatuur meer dan 20% van de kosten van de verwarmingsinstallatie bedragen.
Veelgestelde vragen
Waterzijdig inregelen betekent het afstellen van uw verwarmingssysteem zodat elk onderdeel van de installatie evenwichtig functioneert. Dit wordt gedaan door de doorstroming in de radiatoren nauwkeurig te regelen, wat leidt tot een hoger comfort en lagere energiekosten.
Het correct inregelen van uw verwarmingssysteem zorgt ervoor dat zowel uw cv-ketel als warmtepomp energiezuinig werkt. Dit betekent dat elke ruimte in uw woning juist wordt verwarmd, wat leidt tot meer comfort en lagere energiekosten.
Ja, volgens het Bouwbesluit 2012 is het verplicht om uw verwarmingssysteem waterzijdig in te regelen bij grote aanpassingen zoals de vervanging van uw cv-ketel, warmtepomp, of een derde van uw radiatoren.
Zijn er ook uitzonderingen?
Ja, bij oudere woningen is het niet altijd mogelijk om de temperatuur per radiator te regelen. Voor deze woningen geldt de verplichting niet. Ook ben je niet verplicht om de temperatuur per ruimte te kunnen regelen als de kosten van de apparatuur meer dan 20% van de kosten van de verwarmingsinstallatie bedragen.
Ja, voor een efficiënt werkend systeem is het noodzakelijk om alle radiatoren binnen het systeem in te regelen. Dit zorgt voor een gebalanceerde verwarming en optimale energie-efficiëntie.
Signalen van een ongebalanceerd systeem kunnen zijn: radiatoren die ongelijkmatig verwarmen, lange opwarmtijden, stromingsgeluiden binnen de leidingen, en algemeen comfortverlies zoals koude plekken in huis.