
Bron artikel: Woonvenster magazine, een uitgaven van Woningcorporatie Wooncompagnie dat wordt verspreidt onder alle bewoners.
Stel: uw woning komt in aanmerking voor zonnepanelen en een warmtepomp. Wat levert
dat eigenlijk op, nu en in de toekomst? En welke werkzaamheden brengt het met zich mee? Projectleider Meryl Hengeveld van KTI Installatietechniek in Schagen beantwoordt graag al uw vragen.
‘Bewoners van woningen die in aanmerking komen voor zonnepanelen en een warmtepomp, krijgen allereerst een brief van woningcorporatie Wooncompagnie. In deze brief wordt uitgelegd wat de plannen zijn. Ook wordt bewoners gevraagd om alvast na te denken of ze willen meedoen aan de verduurzaming van hun woning. Na enige tijd maken wij van KTI Installatietechniek een afspraak met bewoners voor een persoonlijk adviesgesprek.
Tijdens dat thuisbezoek is vaak de eerste, logische vraag: wat levert het mij uiteindelijk
op? De verduurzaming gaat namelijk gepaard met een huurverhoging. En wat blijft er dan onderaan de streep over? We maken daarom een persoonlijke berekening, zodat bewoners kunnen zien wat de verduurzaming netto kan opleveren, na aftrek van de huurverhoging.’
Elke besparing is anders
‘Het is een persoonlijk advies, want elk huishouden is anders en dus ook elke besparing. Voorop staat dat alle huishoudens gaan besparen. We maken twee
berekeningen: tot 2027 en vanaf 2027. Vanaf dat jaar stopt namelijk desalderingsregeling en de verwachting is dat de terugleverboete dan ook vervalt. En dan zijn de voordelen van zonnepanelen en warmtepomp nog groter.
Dat mensen hier vragen over hebben, begrijp ik heel goed. Ik merk dat, als we rustig in gesprek gaan en uitleg geven, bewoners steeds enthousiaster worden.’
Wat kunnen bewoners verwachten?
‘Als bewoners voor de verduurzaming kiezen, leggen we zo duidelijk mogelijk uit hoe de warmtepomp werkt. Ook vertellen we over de werkzaamheden die bewoners kunnen verwachten. De warmtepomp wordt binnen één dag geplaatst: we komen ’s ochtends rond half acht en als we aan het einde van de middag weer vertrekken, draait alles.
Voor de werkzaamheden moeten bewoners de ruimte rond de cv-ketel en radiatoren vrijmaken, maar meer overlast zullen ze er niet van ondervinden. Onze eigen gecertificeerde en klantvriendelijke monteurs zijn gewend aan het werken in bewoonde woningen en laten alles netjes achter. Het is wel zo dat de verwarming die ene dag niet werkt. Als bewoners dat willen, brengen we graag een kacheltje mee.’
Einde artikel.
Lees ook onze andere blogs en nieuwsberichten en bekijk onze projecten.
Wil jij ook verduurzamen? Neem snel contact met ons op. Vul het contactformulier in, bel naar 0224 219 087 of stuur een e-mail naar mail@kti.nl voor meer informatie. We helpen je graag.